Petroskoin matka 2015

Pohjois-Karjalan Eläkkeensaajien piirin Petroskoin matka 9-12.6.2015

 Petroskoin matka

Pohjois-Karjalan Eläkkeensaajien piiri teki matkan  Petroskoihin 9-12.6.2015. Matkan järjestäjänä oli matkatoimisto Matkakarjala Oy Joensuusta ja kuljetuksesta vastasi liikennöitsijä Raimo Lappalainen Liperistä.

Matkalle osallistui 42 henkilöä Pohjois-Karjalan viidestä eläkkeensaajayhdistyksestä. Matka alkoi Joensuusta kohti Niiralan rajanylityspaikkaa 9.6. kello 7  ja olimme tullimuodollisuuksien jälkeen noin yhdeksän aikaan Venäjän Värtsilässä vaihtamassa paikallista valuuttaa ja tekemässä ostoksia matkaa varten.

Täältä matka jatkui kohti Pitkärantaa, matkalla poikkesimme talvi- jatkosodan Surunristi-muistomerkillä. Pitkärannasta ajelimme Laatokan pohjoisrantaa pitkin Salmin, Viteleen ja Rajakonnun kautta Aunukseen, jossa pidimme pienen kahvitauon. Tauon jälkeen matka jatkui Petroskoihin, jossa majoitumme Onego Palace -hotelliin.

Seuraava matkapäivä alkoi kävellen opas Ksenian johdolla Pietari Suuren patsaalle saakka pitkin Äänisen rantakatua, jonka varteen on pystytetty eri ystävyyskaupunkien lahjoittamat taideteokset.  Rantakadun nähtävyyksien katselun jälkeen jatkoimme kieroajelua linja-autolla kaupungin keskustaan. Illapäivällä meille retkeläisille oli järjetetty Kantele-yhtyeen reilun tunnin pituinen konsertti. Konsertti oli tämän reissun kohokohta. Yhtye esittää suomalaista, karjalaista, vepsäläistä ja venäläistä kansannmusiikkia, lauluja sekä kansantasseja. Ohjelma on erittäin korkeatasoista ja taidokasta, joten monelle esitys jäi mieleen ainutlaatuisena ja miellyttävänä kokemuksena.

Kolmantena matkapäivänä kävimme kantosiipialuksella Kizhin museosaarella. Museosaarella voi tutustua ortodoksisiin aina 1700-luvulta peräisin oleviin kirkkoihin ja taloinpoikaistaloihin. Nykyisin ne ovat museoina ja niissä esitetetään  muinaisten karjalaisten elämää, tapoja ja talonpoikaiskulttuuria aina 1300-luvulta lähtien.

Viimeisenä matkapäivänä paluumatkalla Suomeen poikkesimme Kinnermäen kylässä, joka on säilynyt tähän päivään saakka alkuperäisessä asussa aina 1800-luvun puolivälistä lähtien. Kinnermäestä matka jatkui suoraan Sortavalaan, jossa kuljettajamme Raimo piti meille lyhyen mutta antoisan kaupunkiesittelyn. Ohessa kuvia matkalta. Kuvat Vesa Väänänen ja Helena Leppäluoto (Kantele -yhtyeen konsertti)